Op welke leeftijd mag je een boot besturen?

Hoe oud moet je zijn om een boot te mogen besturen? Dat hangt van de boot af en daarom zullen we hieronder een overzichtje maken van deze leeftijden. Let op: deze minimumleeftijd geldt niet alleen voor de schipper, maar ook voor degene die daadwerkelijk stuurt. In een aantal gebieden in Nederland zijn ze hier nogal streng op en delen ze vlot bekeuringen uit. Belangrijk dus om het goed te weten!

Standaard: 16 jaar

De standaardleeftijd in Nederland voor het besturen van een boot is 16 jaar. Daarop zijn 3 uitzonderingen, namelijk:

Geen minimumleeftijd: kleine zeilboot (tot 7 meter) of een roeiboot

Voor een kleine zeilboot, die niet langer is dan 7 meter of voor een roeiboot (ongeacht de lengte) geldt geen minimumleeftijdseis. Ook een jong kind mag dus in een klein zeilbootje zeilen en zelf de boot besturen. Uiteraard moet de kleine zeiler dan wel de ter plekke geldende regels kennen en het is verstandig dat er een volwassenen in een (motor)boot in de buurt is om te kunnen ingrijpen.

Minimumleeftijd 12 jaar: kleine motorboot die maximaal 13 km/u kan

Voor een kleine motorboot die niet sneller KAN varen dan 13 km/u per uur, geldt dat de bestuurder minimaal 12 moet zijn. Let goed op het woordje ‘kan’, want het gaat er niet om hoe hard de boot daadwerkelijk vaart, maar hoe snel hij kán varen.

Minimumleeftijd 18 jaar: snelle motorboot

Wil je een snelle motorboot besturen, dan moet je minimaal 18 jaar zijn. Ook hier geldt: dat is niet alleen de minimumleeftijd voor de schipper, maar ook voor degene die daadwerkelijk aan het roer staat. Even je zoon laten sturen is dus niet toegestaan van de wet. De term ‘snelle motorboot’ staat hier voor de wettelijke definitie: een motorboot die sneller KAN dan 20 km/u per uur. En daar heb je dus automatisch ook een Klein Vaarbewijs voor nodig. En let er meteen op dat je reddingsvesten voor alle opvarenden en een brandblusser aan boord hebt.

 

Share This