Nieuw op het water!

Een eigen boot! De droom van veel mensen en dit jaar voor velen een droom die uitkomt! Om voluit te kunnen genieten van je boot hebben we een aantal handige tips & trucs op een rijtje gezet voor je:

Ken de regels

Als je gaat varen, moet je de verkeersregels, verkeersborden en betonning kennen, ook als je geen vaarbewijs nodig hebt. Vergelijk het maar met fietsen: daar heb je ook geen rijbewijs voor nodig, maar je krijgt wel een bekeuring als je door rood fietst. Bovendien is het veel relaxter varen als je weet wat je kunt verwachten en wat de verkeersborden betekenen. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook véél comfortabeler. Want varen wordt echt leuker als je weet wat je doet. De beste manier om de regels te leren kennen is een cursus Klein Vaarbewijs volgen (klik hier).

Snelle motorboot: alles aan boord?

Op een snelle motorboot (een boot die sneller kan dan 20 km/u, moet je een paar zaken aan boord hebben: een brandblusser, reddingsvesten (zie dit filmpje voor het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest) en de bestuurder moet een reddingsvest dragen als hij buiten staat te sturen. En let op: de bestuurder (degene die het stuur of roer vasthoudt) moet minimaal 18 jaar zijn. Dus even je kind laten sturen is helaas niet mogelijk op een snelle motorboot. Let bovendien op je snelheid, je mag niet overal zomaar hard varen en ook daarvoor zijn de boetes hoog. Meer informatie over vaarsnelheden in Nederland vind je hier.

Grote schepen: blijf uit de buurt

Grote schepen zijn er sneller dan je denkt en ze kunnen niet goed uitwijken op het laatste moment. Zorg dus dat je niet in hun vaarwater terechtkomt. Sowieso is het altijd een goed idee om zoveel mogelijk rechts (stuurboordswal) in het vaarwater te varen, dan zit je de anderen het minst in de weg. Ze zijn bovendien voor hun werk op het water, dus is het wel zo aardig om ze niet in de weg te liggen en hun werk te laten uitvoeren, toch? Bewonder ze van een afstandje, want het zijn vaak imposante schepen.

Varen doe je Samen

Als je gaat varen is het handig om de site van Varen doe je Samen te checken: daar vind je erg veel informatie over knooppunten, veiligheid en andere nuttige zaken. Zij hebben een handig overzicht gemaakt voor als je voor het eerst het water op gaat en dat vind je hier .

Vaarplezier de Serie

Wil je vlotte, handige en overzichtelijke informatie over varen in Nederland, de regels, de verkeersborden, techniek, veiligheid, onderhoud en nog veel meer? Kijk dan naar Vaarplezier de Serie. Je kunt ook lid worden van de Facebookpagina (klik hier), dan krijg je automatisch bericht als er een nieuwe video online komt.

 

 

 

Share This