Intro Vaarregels
Theorie & Praktijk
Voor professionals op het water
Compleet & praktisch
Geen vaarbewijs nodig, maar wél de regels kennen?
Doe dan onze ‘Introcursus Vaarregels’: in 1 avond leggen wij uit de basis uit van de belangrijkste punten op het water: de voorrangsregels, de verkeersborden en de veilgheid. En dat doen we uiteraard varend, want daar leer je het het best! Want varen wordt leuker als je weet wat je doet.
Als je gaat varen, moet je de vaarregels kennen. Niet alleen gewoon logisch, het staat ook in de wet. Maar goed nieuws: dan hoef je niet altijd een complete cursus Klein Vaarbewijs te volgen. Daar heeft Vaarplezier nu de perfecte oplossing voor: de Introcursus Vaarregels. We gaan 1 avond varen en dan leggen we je de belangrijkste vaarregels en verkeersborden uit. En een paar dingen over veiligheid. Zodat je daarna met een gerust gevoel met je sloep, supplank, roeiboot, waterfiets, motorkruiser, zeilboot of waterfiets over de Nederlandse wateren kunt tuffen, zoeven of scheren.
De Introcursus Vaarregels is nuttig voor iédereen die het water op gaat, maar Klein Vaarbewijs 1 niet nodig heeft. Deze Introcursus is ook niet voldoende om daarna examen te doen voor het Klein Vaarbewijs, maar is wel een mooie en handige opstap als je dat daarna wél wilt doen.
Of als opfrisser voor als je al een tijdje geleden de regels geleerd hebt……..
De verplichting om de vaarregels te kennen staat in het Binnenvaart Politie Reglement, artikel 1.02. Daarin staat o.a. dat de schipper verantwoordelijk is voor naleving van de reglementen. Dat kan natuurlijk alleen als je die reglementen ként.
Wij vergelijken het vaak met fietsen: als je op de fiets de stad ingaat, heb je geen rijbewijs nodig, maar je moet je wel aan de verkeersregels houden. Je kunt boetes krijgen als je je daar niet aan houdt. Dat geldt ook op het water: zonder vaarbewijs moet je nog steeds weten hoe de verkeersregels en -tekens functioneren.
Veelgestelde vragen
Waarom is het handig om het Klein Vaarbewijs te halen, ook als ik het niet verplicht hoef te hebben?
Omdat u wél de regels moet kennen. U kunt het vergelijken met fietsen: ook daarvoor hebt u geen rijbewijs nodig, maar u krijgt wel een bekeuring als u op de stoep fietst. Zo is het ook met varen; als u overtredingen begaat, kunt u daar voor bekeurd worden. En dat gebeurt ook regelmatig!
Wanneer is het Klein Vaarbewijs verplicht?
Als u in een boot vaart die langer is dan 15 meter of sneller kan dan 20 km/h, bent u volgens de wet verplicht het Klein Vaarbewijs te hebben en te kunnen tonen bij controle. In het buitenland kunt u meestal pas een boot huren als u een ICC kunt laten zien. Die behaalt u tegenwoordig automatisch met uw diploma Klein Vaarbewijs in Nederland.
Maar los van deze verplichting wordt u wél geacht de regels, borden en betonning te kennen als u het water op gaat. U kunt een boete krijgen als u daar fouten mee maakt. Dus gaat u het water op, is het sowieso raadzaam het Klein Vaarbewijs te halen.
Wat is het verschil tussen Klein Vaarbewijs 1 en 2?
Dat heeft te maken met het vaargebied: Klein Vaarbewijs 1 is geldig op de binnenwateren, Klein Vaarbewijs 2 ook op ruimer water, waaronder het IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee, Westerschelde, Oosterschelde en Eems/Dollard. Kijk voor meer informatie op https://naupro.nl/blog/vaarbewijs-1-of-2/
Waarom een cursus Klein Vaarbewijs 1 bij Vaarplezier?
Omdat Vaarplezier theorie en praktijk aan elkaar koppelt. Met slechts twee lesdagen, waarvan één theorie en één praktijk krijgt u de lesstof op een gemakkelijke en overzichtelijke manier gepresenteerd, oefent u op de praktijkdag daadwerkelijk met de boot zelf en gaat u met medecursisten alle vaarregels, betonning en verkeersborden oefenen en in de praktijk zien.
Waarom zit er ook praktijk in de Vaarplezier-cursus?
Omdat het leuk is én helpt u beter voor te bereiden op het examen. Er zou diverse onderdelen van de theorie, die best lastig zijn als u weinig vaart en deze onderdelen niet al in de praktijk hebt ervaren. Denk bijvoorbeeld aan de wielwerking van de schroef, of het afvaren op de spring van de boot. Klinkt nu ingewikkeld, maar als u dat een paar geoefend heeft aan boord van één van onze lesboten, kent dat geen geheimen meer voor u! En ook de voorrangsregels, verkeersborden en techniek worden veel eenvoudiger als u het eens in de praktijk van een ervaren docent krijgt uitgelegd en u er zelf mee mag oefenen.
Dus met de praktijkdag erbij, komt u veel beter voorbereid aan de start van het examen. En dat is te zien aan onze slagingspercentages!
Hoe boek ik een cursus Klein Vaarbewijs 1 bij Vaarplezier?
Dat is heel simpel:
- U kiest in het boekingsscherm een locatie en vervolgens een datum waarop u de theoriedag wilt volgen
- U boekt en betaalt de cursus
- Zodra u betaald heeft, ontvangt u een mail met de uitleg hoe u de praktijkdag kunt selecteren. Die zijn er in ruime hoeveelheden, zowel in het weekend als op doordeweekse dagen! Maakt u zich dus geen zorgen dat u geen geschikte datum vindt.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.